Når XP ikke kan starte op, uden at give en fejlmeddelelse, eller når den siger "cannot find operating system".

De 3 hyppigste årsager til at XP slet ikke kan starte, eller restarter sig selv før den er startet helt op er:
#1 Defekt bootsektor fordi harddisken er slidt
#2 Defekt bootsektor fordi man har slukket for strømmen på et uheldigt tidspunkt (f.eks. når XP var ved at lukke ned)
#3 Bootsektor virus.

Man kan starte med at prøve om man - ved at trykke F8 efter at biossen har snakket færdig - kan starte XP op i "fejlsikker tilstand", eller endda "starte i sidst kendte fungerende konfiguration".
Hvis dette ikke er muligt så kan man være ret sikker på at det er bootsektoren som er problemet.

> #### Bootsektor virus:
Er det en virus, kan man med held slå den ihjel med antivirusprogrammet AntiVir, http://www.free-av.com/ når man starter komputeren op med "ultimate boot cd". (eller hvad der nu ligger af antivirusprogram på den for tiden)
link to Ultimate Boot CD

#### Reparation af defekt bootsektor (testet med XP):
Er din bootsektor defekt, kan den repareres. Heldigvis findes der på din XP installations CD et værktøj som hedder "Recovery Console".
Der er kun 1 problem forbundet med det. Dette værktøjet virker nemlig ikke når du har en XP installations CD uden Service Pack eller med kun Service Pack1 og din installation er senere opdateret med Service Pack2. I dette tilfælde kan man dog godt bruge en nyere SP2 installations CD fra en anden komputer, ellers så kan man lave en kopi af sin installations CD hvor man inkluderer SP2 som "slipstream".
link to SP2 slipstream
same stuff

Boot computeren med XP installations cd'en.
Der indlæses en bunke filer. Tryk på en tast når systemet spørger om det (det kan godt være at det ikke virker med et USB keyboard; i så fald skal et ps2 keyboard tilsluttes).
Tryk R for Reparation, C eller whatever for at komme ind i Genoprettelseskonsollen, og angiv så 1 eller c:windows. Når der spørges om administrator password kan man bare trykke Enter.
Så er man ind i en DOSprompt, og hvis man vil vide hvad man kan der så taster man HELP og enter.
For alle kommandoer kan man også taste [kommando]/? for at finde ud af hvilke optioner der er.

Er din harddisk slidt, så skal man bruge checkdisk. Skriv chkdsk /?.
(Har du en engelsk XP men et dansk keyboard, så er det godt at vide at "/" ligger på den danske "-" tast og "?" ligger på den danske "shift -" tast.)
På min XP skal man bruge kommandoen: chkdsk c: /f /r
Så går komputeren i gang med at kontrollere og reparere harddisken. Den tager som regel flere omgange, og man skal bare lade den give sig god tid.

Er dette ikke nok for at kunne starte efter en reboot, så skal bootsektoren fikses.
Skriv efterfølgende:
Fixmbr
Fixboot
Bootcfg /rebuild
Derefter bliver du spurgt hvad OperativSystem Identifikatoren hedder. Der skal du skrive hvad du vil have stående i din boot.ini som navn for det pågældende operativsystem, for eksempel "Microsoft Windows XP Home Edition"
Så spørges der efter OS load options: /fastdetect

Det hele kan godt tage en halv eller hel time.
Så virker det hele igen!! Alle programmer virker som før!

Ps. Min C:\boot.ini ser sådan ud:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft XP Rubbish" /fastdetect /NoExecute=OptIn

Vil den slet ikke udføre kommandoen "chkdsk" fra starten af, så er det sandsynligvis fordi harddisken ikke længere ved at den har en NTFS partionering, og så er det ikke sikkert at den kan reddes uden at installere windows forfra.
Man kan starte med at give den en "Fixmbr" og "Fixboot" FØR du kører "chkdsk". Det kan være at din komputer så siger "this computer appears to have a non-standard or invalid master boot record". Og efter en bootsektor reparation kan den måske kun starte op med en "-" og kommer aldrig videre.
Man kan så prøve at starte en ny windows installation og svare "repair the selected windows installation".

Får man derefter ved opstart meddelelsen "The registry could not load the hive file", så er der ikke noget at gøre: Genin$tallér Window$ !!!!